
Sporen naar de toekomst met 100% circulaire dwarsliggers!
Met de THIOTRACK®-spoorwegdwarsliggers uit zwavelbeton kan je als spoorbeheerder gerust zijn. Enerzijds voldoen deze circulaire dwarsliggers aan al de functionele en technische eisen zoals voorgeschreven in de van toepassing zijnde normeringen en technische specificaties. Daarnaast heeft het zwavelbeton een zeer lage impact op zowel het klimaat als het milieu. Een industriële én groene revolutie!
Waarom kiezen voor een THIOTRACK®-spoor?
EEN DUURZAME KEUZE

100% circulair
Zwavelbeton kan, door het te smelten op 135°C, opnieuw naar zijn vloeibare vorm gebracht worden. Op die manier kan je bij de THIOTRACK®-dwarsligger het zwavelbeton perfect scheiden van de geïntegreerde componenten zoals staal. Zowel het beton als de andere componenten kunnen nadien oneindig hergebruikt worden in een identieke of nieuwe toepassing, zonder enige vorm van kwaliteit- of prestatieverlies. Deze circulariteit kunnen we garanderen door enkel primaire en hoogwaardige grondstoffen te gebruiken.

Geen waterverbruik
Voor de productie van zwavelbeton wordt geen druppel water verbruikt. Noch als grondstof, noch als proceswater tijdens de productie (bijvoorbeeld voor afkoeling).

Lange levensduur
Omdat de buizen geen water absorberen, blijven de fysische, mechanische en chemische product-eigenschappen behouden. Een lange levensduur van het materiaal is hierdoor gegarandeerd!

Lage CO2-uitstoot
De CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van rioolbuizen uit zwavelbeton is uitzonderlijk laag als je die vergelijkt met het klassieke cementbeton, grès of kunststof. Een product uit cementbeton stoot per ton dubbel zoveel CO₂ uit dan een ton verwerkt zwavelbeton. Bij grès is dat zelfs vier keer meer.

Onschadelijk voor de omgeving
Uit onderzoek blijkt dat gebruikte grondstoffen geen toxische stoffen bevat en niet uitlogen. De diverse vormen van elementair zwavel zijn ook onoplosbaar in koud en warm water.
Met dit THIOTRACK®-gamma maak je het verschil!
EEN TECHNOLOGISCH WONDER
Zuurbestendig
Hoge sterkte
Hydrofoob
Thermisch resistent
Brandbaarheid
Waterdicht
Slijtvastheid
Slijtvastheid
Stromend afvalwater met mogelijk schurend materiaal (zand, stenen,…) kan zeer belastend zijn voor het wandoppervlak van de gebruikte producten. Slijtvastheid kan gemeten worden met de “Darmstadt kantelgoot” volgens DIN EN 295-3. Met deze proefopstelling worden proefstukken in de vorm van een halve buis gevuld met water en een bepaalde grindfractie. Vervolgens gaat men het proefstuk schommelen over een hoek van 2 x 22.5° waardoor men een versneld schuureffect simuleert in de centrale zone van het proefstuk. Deze beweging wordt tot 400.000 cycli herhaald om vervolgens de uitslijting van het wandoppervlak te meten. Zwavelbeton doorstond deze test en vertoond gelijkaardige resultaten als beton, waarbij in een eerste fase de dunne zwavelhuid wegslijt waarna in een tweede fase het afslijten door de aanwezigheid van de harde granulaten aan het vrijgekomen oppervlak, sterk wordt afgeremd. Bij gres duurt de eerste fase langer door de extra aangebrachte glazuurlaag. Zodra deze echter is weggeschuurd, loopt het verlies aan materiaal sneller op dan bij beton of zwavelbeton.
Onderzoekscentrum: intern
Getest volgens: Darmstad proef volgens DIN EN 295-3
Brandbaarheid
Tests die werden uitgevoerd bij brandveiligheidsspecialist WRF in Gent (België) tonen aan dat zwavelbeton kan worden gekwalificeerd onder brandklasse A2. Dat betekent dat het materiaal praktisch vuurvast is. Het smelt enkel aan de oppervlakte. De achterliggende granulaten laten de hete drukpunten niet dieper indringen.
Onderzoekscentrum: SGS Intron (NL)
Getest volgens: SQD (volgens Nederlands Bouwstoffen Besluit)
Wat is de impact is van een verhit (280°C, 405°C en 625°C) metalen voorwerp van 1 kg op een element uit zwavelbeton?
