Home 9 Innovaties 9 THIOCRETE

100% circulair zwavelbeton met respect voor de planeet én het klimaat!

De Bonte Group is continu op zoek naar innovatieve en duurzame oplossingen. Dit resulteerde in de ontwikkeling van een nieuw revolutionair type beton: zwavelbeton of THIOCRETE® (‘thio’ is zwavel in het Grieks en ‘crete’ komt van concrete, wat beton betekent in het Engels). In dit beton worden cement en water vervangen door zwavel als bindmiddel.

De eigenschappen van dit CEMENTLOOS BETON zijn verbluffend. Zwavelbeton is zuurbestendig en het combineert de robuustheid van beton met een zeer lage milieu-impact en perfecte circulariteit. Daarnaast kan je het oneindig, laag-energetisch smelten en hergebruiken. Het heeft ook een extreem lage CO2-uitstoot.

Wie gebruikmaakt van de toepassingen in THIOCRETE® of circulair zwavelbeton levert een bijdrage aan de ecologische transities die resoluut zijn ingezet. Met THIOCRETE® ben je klaar voor de toekomst.

Een duurzame keuze

100% circulair
De productie van zwavelbeton is een fysisch proces van smelten en stollen dat zich oneindig kan herhalen. Hierdoor is zwavelbeton 100 % circulair en eindeloos te hergebruiken in een identieke toepassing. De perfecte circulariteit wordt ook gegarandeerd door uitsluitend primaire en hoogwaardige grondstoffen te gebruiken.

Geen waterverbruik
In zwavelbeton worden water en cement vervangen door zwavel. En ook tijdens het productieproces wordt geen druppel water verbruikt. Noch als grondstof, noch als proceswater tijdens de productie (bijvoorbeeld voor afkoeling). Niet onbelangrijk, aangezien water steeds schaarser en kostbaarder wordt. Zwavel wordt als nieuw bindmiddel gebruikt waardoor cement overbodig wordt.

Lange levensduur
Omdat zwavelbeton hydrofoob is, en er dus geen water kan indringen, is het fysisch zeer stabiel. Het zuurbestendige en waterafstotende karakter garandeert, samen met de hoge mechanische sterkte van het materiaal, een zeer lange levensduur, ook in de meest extreme omstandigheden.

Lage CO2-uitstoot
De CO2-uitstoot van het THIOCRETE®-productieproces is uitzonderlijk laag ten opzichte van het klassieke cementbeton en andere courant gebruikte materialen zoals staal, keramiek en kunststof. Zo is er 50 tot 80% minder uitstoot door het vermijden van cement en het laag-energetisch productieproces.

Onschadelijk voor de omgeving
Zwavelbeton bevat geen toxische stoffen en loogt niet uit. De diverse vormen van elementair zwavel zijn ook onoplosbaar in koud en warm water. Door zijn hydrofoob gedrag is zwavel zelfs in staat om verontreinigende grondstoffen te binden en uitloging ervan te vermijden.

EEN TECHNOLOGISCH WONDER

Chemisch resistent

Hoge sterkte

Hydrofoob

Thermisch resistent

Brandbestendigheid

Waterdicht

Trillingsweerstand

Slijtvastheid

Veelgestelde vragen

• Wat is zwavel?

Zwavel is het scheikundig element met symbool S en atoomnummer 16. Dit gele niet-metaal is een natuurlijk element dat zeer vaak voorkomt op aarde en in het heelal.

De zwavel die we gebruiken voor het produceren van zwavelbeton is een overblijfsel van de raffinage van ruwe aardolie en gas. Dit bijproduct is een zuivere grondstof en moet niet ontgonnen worden. Door het gebruik van zwavel als bindmiddel in zwavelbeton krijgt het restant opnieuw waarde. Elementaire zwavel is niet oplosbaar in water en onschadelijk voor mens of milieu.

• Wat is circulair zwavelbeton?

THIOCRETE® of zwavelbeton is een betonsoort waarin water en cement worden vervangen door zwavel als bindmiddel. De overige grondstoffen (grind, zand en fillers) zijn identiek aan die van klassiek beton. De productie van zwavelbeton is een fysisch proces van smelten en stollen. Omdat het elementaire zwavel in de THIOCRETE®-technologie niet wordt aangepast, kan je zwavelbeton oneindig smelten en terug in zijn vloeibare, verwerkbare toestand brengen. Zo kan het hergebruikt worden zonder waardeverlies.

• Loogt THIOCRETE® niet uit?

Zwavelbeton bevat geen toxische stoffen en loogt niet uit. De diverse vormen van elementair zwavel zijn ook onoplosbaar in koud en warm water. Door zijn hydrofoob gedrag is zwavel zelfs in staat om verontreinigende grondstoffen te binden en uitloging ervan te vermijden.

• Hoe worden producten uit THIOCRETE® gerecycleerd?

Zwavelbeton kan, door het te smelten op 135°C, telkens weer naar zijn vloeibare vorm gebracht worden. Daardoor kan je het zwavelbeton en eventueel ingebedde componenten (bij de THIOTRACK® dwarsliggers bijvoorbeeld) perfect van elkaar scheiden en opnieuw gebruiken, in een identieke of nieuwe toepassing. En dit zonder enig kwaliteits- of prestatieverlies. Die perfecte circulariteit kunnen we garanderen door uitsluitend primaire en hoogwaardige grondstoffen te gebruiken.

 

• Wat moet ik doen als ik zelf THIOCRETE® wil produceren?

Contacteer ons voor meer informatie over de licentieovereenkomst.

• Waarom is de dichting in de mof niet ingelijmd?

In een circulaire economie is het belangrijk dat je componenten van verschillende materiaalsoorten makkelijk van elkaar kan scheiden. Als dat niet mogelijk is, treedt er immers vervuiling op in de materialenkringlopen. De EPDM-dichtingsringen worden dus niet in de moffen gelijmd met het oog op de recycleerbaarheid. Zo kan je ze makkelijk scheiden van de polypropyleenkoppeling. Het niet inkleven van de dichting houdt geen enkel risico in bij de plaatsing. De dichtingen zijn zo ontworpen dat ze, samen met de dwarskrachtstop en de langere snijlengte, onder stuik zitten in de daarvoor voorziene holte. Ze verplaatsen zich niet bij het inschuiven van de buizen.

• Waar worden THIOCRETE®-producten geproduceerd?

Op verschillende sites in België en Polen. Contacteer ons voor meer informatie.

• Welke producten werden reeds ontwikkeld uit THIOCRETE®?

De Bonte Group bracht al rioolelementen, spoordwarsliggers en contragewichten uit zwavelbeton op de markt. Andere toepassingen zijn in ontwikkeling en worden verder onderzocht.

• Wat doe ik met zwavelbetonresten?

THIOCRETE® is 100 % circulair en moet terug bij de fabrikant terechtkomen. Die gaat het zwavel opnieuw als primaire  grondstof gebruiken voor de productie van nieuwe materialen.  THIOCRETE®  is immers geen afvalstroom, maar een primaire reststroom. Om die reden is de afvoer van resten zwavelbeton naar een breekinstallatie, al dan niet gecombineerd met ander puin, te vermijden. Als er toch kleine hoeveelheden door een breekinstallatie tot breekpuin vermalen zouden worden, levert dit evenwel geen problemen op voor het milieu of de volksgezondheid.

THIOCRETE® Nieuws

De Bonte Group Trots Bekroond met Erkenningsprijs Duurzaam Ondernemen door VOKA Vlaanderen

Datum: 14 Juni 2023 Plaats: Palmarium UGent In een feestelijke ceremonie heeft De Bonte Group de prestigieuze erkenningsprijs voor duurzaamheid in ontvangst mogen nemen, toegekend door VOKA Vlaanderen. Dit eervolle moment markeert een erkenning van onze toewijding aan duurzaam ondernemen en de voortdurende inspanningen om een positieve impact op mens en milieu te hebben. Uitzonderlijke Prestaties Gewaardeerd Met trots behoort De Bonte Group tot de 92 geselecteerde bedrijven die deze onderscheiding hebben ontvangen. De erkenningsprijs van VOKA Vlaanderen benadrukt niet alleen onze buitengewone prestaties op het gebied van duurzaamheid, maar ook onze toewijding aan innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaamheid als Leidraad Deze erkenning weerspiegelt onze voortdurende inzet om duurzaamheid te integreren in al onze bedrijfsprocessen. Van milieuvriendelijke productiemethoden tot het stimuleren van een gezonde werkomgeving, we streven ernaar om niet alleen te voldoen aan, maar ook te overtreffen aan de hoogste normen voor duurzaamheid. ‘Survival of the most sustainable’ VOKA Charter Duurzaam Ondernemen De Bonte Group is er trots op een actieve deelnemer te zijn aan het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen. Deze erkenning door VOKA Vlaanderen benadrukt niet alleen onze individuele inspanningen, maar ook onze betrokkenheid bij een bredere gemeenschap van bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid. Het VOKA […]
lees meer

De 1ste zwavelbetonnen rioolbuis met 300mm diameter is GEBOREN!

🎉 Geweldig nieuws! De 1ste zwavelbetonnen rioolbuis met 300mm diameter is GEBOREN! 🌟 👶 Een flinke baby van 3m lang! 🔝 Maar dat is niet alles: de kruindrukproef was VEELBELOVEND! Net als de DN250mm-buis haalde ook deze direct de sterkteklasse 240! 💪 🎯 Een belangrijke mijlpaal voor ons THIOTUBE rioleringssysteem en de uitbreiding van ons gamma! Dit opent deuren voor een meer koolstof-arme rioleringsinfrastructuur! 🌍 Laten we samenwerken om een duurzamere toekomst te bouwen! 🤝🌱 Felicitaties aan collega Joeri Hamal, steun en toeverlaat tijdens de zwangerschap en bevalling 😉 Meer info over ons revolutionair zwavelbeton, THIOCRETE genaamd, vind je op onze website www.debontegroup.com/innovaties/thiocrete
lees meer

Sporen naar de toekomst met 100% circulaire dwarsliggers

Primeur aan het treinstation van Jemappes (Henegouwen)! Want daar plaatste Infrabel de eerste 12.000 van onze innovatieve THIOTRACK-dwarsliggers op het spoor. In totaal zullen er in het hele land zo’n 200.000 gelegd worden. Wat maakt deze dwarsliggers uit zwavelbeton zo duurzaam en klimaatvriendelijk? Dat vertellen Denis Coppieters (CEO THIOTRACK bij De Bonte Group) en Emmanuel Heylen (Ingenieur bij Infrabel) in ons filmpje:  
lees meer

Wereldprimeur voor Infrabel!

Infrabel is de eerste die de dwarsliggers van zijn netwerk “groen” maakt. Geleidelijk aan zal het cement, waar dwarsliggers traditioneel van gemaakt zijn, vervangen worden door nieuwe dwarsliggers gemaakt van zwavelbeton. Aangezien Infrabel zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen, was het voor de infrastructuurbeheerder ook belangrijk dat er, naast prijs, ook gekeken werd naar het product dat de grootste voordelen biedt voor de planeet. De groene dwarsliggers zullen gedurende 8 jaar, in een tempo van 25.000 stuks per jaar worden geproduceerd. Met dit project besparen we de wereld 6000 ton CO2! Op 6 maart 2021 werden de eerste ‘groene’ dwarsliggers in het spoor gelegd te puurs in aanwezigheid van CEO Infrabel Benoît Gilson en Minister van mobiliteit Georges Gilkinet. De nationale pers was voltallig aanwezig. Bekijk de reportage van het Eén journaal hier. Datum: 10 maart 2021
lees meer

Meer weten?

Neem contact op met één van onze experten