Home 9 Innovaties 9 Thiocrete

100% circulair beton, met respect voor de planeet én het klimaat!

De Bonte Group is continu op zoek naar innovatieve oplossingen. Dit resulteerde in de ontwikkeling van een nieuw revolutionair type beton, namelijk zwavelbeton of THIOCRETE® (‘Thio’ is zwavel in het Grieks en ‘crete’ komt van concrete). In dit beton worden cement en water vervangen door zwavel als bindmiddel.

Het materiaal beschikt over opmerkelijke eigenschappen: zwavelbeton is zuurbestendig en het combineert de robuustheid van beton met een zeer lage milieu-impact en perfecte circulariteit. Het kan immers oneindig, laag-energetisch gesmolten en hergebruikt worden, en heeft een extreem lage CO2-uitstoot.

De toepassingen in THIOCRETE® of circulair zwavelbeton helpen je op die manier een bijdrage te leveren aan de ecologische transities die resoluut ingezet zijn. Met THIOCRETE® ben je klaar voor de toekomst.

Waarom kiezen voor THIOCRETE®?

Lage CO2-uitstoot

De CO2-uitstoot van het THIOCRETE®-productieproces is uitzonderlijk laag ten opzichte van het klassieke cementbeton en andere courant gebruikte materialen als zoals staal, keramiek en kunststof. Dit door het vermijden van cement en de laag-energetische productie.

100% circulair

Dankzij het fysisch proces van smelten en stollen dat oneindig herhaald kan worden, is zwavelbeton 100% circulair en kan het eindeloos herbruikt worden in een identieke toepassing. Ook met het gebruik van uitsluitend primaire en hoogwaardige grondstoffen, garanderen we 100% circulariteit.

De circulariteit is bewezen. We hebben deze dan ook uitvoerig gestest op de spoorwegdwarsliggers van De Bonte Group.

Bekijk hier het filmpje !

Geen waterverbruik

Water wordt steeds schaarser en kostbaarder. Bij de productie van zwavelbeton wordt geen druppel water gebruikt, niet als grondstof, noch als proceswater tijdens de productie (bijvoorbeeld voor afkoeling).

Chemisch bestendig

THIOCRETE® is chemisch bestendig van pH 0 tot 12. Het materiaal werd aan de meest extreme proeven onderworpen om dit te bevestigen, zowel in labo’s als “in the field”. De hele testperiode nam 7 jaar in beslag.

Waterafstotend  

THIOCRETE® is hydrofoob en dus waterafstotend. Het materiaal neemt bijna geen water op waardoor het onaantastbaar is en dus niet onderhevig aan reacties die degradatie of veroudering veroorzaken. De fysische, mechanische en chemische eigenschappen blijven hierdoor behouden, waardoor een zeer lange levensduur gegarandeerd is.

Hoge sterkte

THIOCRETE® is een hogesterktebeton en zeer goed bestand tegen wisselbelastingen (“fatigue”). Uitvoerige testen met wisselende belasting, waarbij spoor-toepassingen gesimuleerd werden, toonden uitzonderlijk goede prestaties.

Onze referenties

Veelgestelde vragen

• Wat is zwavel, van waar komt het, is het toxisch…?

Zwavel is het scheikundig element met symbool S en atoomnummer 16. Het is een geel niet-metaal. Het is een zeer veel voorkomend natuurlijk element zowel op aarde als in het heelal. De zwavel die gebruikt wordt voor het produceren van zwavelbeton is een residu van de raffinage van ruwe aardolie en gas. Dit bijproduct kan beschouwd worden als een zuivere grondstof en hoeft dus niet ontgonnen te worden. Door het gebruik als bindmiddel in zwavelbeton wordt het residu gevaloriseerd. Elementaire zwavel is niet oplosbaar in water en niet schadelijk voor mens of milieu.

• Wat is circulair zwavelbeton?

THIOCRETE® of zwavelbeton is een beton waarin water en cement als bindmiddel vervangen zijn door zwavel. De overige grondstoffen (grind, zand en vulstoffen) zijn identiek aan die van klassiek beton. Het productieproces is gebaseerd op het fysisch proces van het smelten van zwavel op +- 135°C en het terug laten afkoelen en stollen na het vermengen van het vloeibaar zwavel met de granulaten. Omdat het elementaire zwavel in de THIOCRETE®-technologie niet wordt gemodificeerd, kan dit proces eindeloos herhaald worden. Daardoor kan het beton een oneindig aantal keren gesmolten en dus terug in zijn vloeibare, verwerkbare toestand gebracht worden, en bijgevolg hergebruikt worden zonder enig waardeverlies.

• Loogt THIOCRETE® uit ?

THIOCRETE® onderscheidt zich van klassiek beton door zijn chemische resistentie van pH 0 tot 12 en zijn hydrofoob karakter. Hierdoor is het beton zo goed als onaantastbaar en valt het onder de categorie van hogesterktebeton.

Zwavelbeton loogt niet uit.

• Hoe worden producten uit THIOCRETE® gerecycleerd?

THIOCRETE® wordt na gebruik gesmolten, waardoor het opnieuw inzetbaar wordt voor identieke of nieuwe toepassingen, net als alle ingebedde componenten. Met een minimale warmtebron (rond 140°C) krijgen de producten een tweede leven. THIOCRETE®-producten verzekeren hun primaire functie tijdens hun levensduur en maken bovendien de opslag van de grondstoffen voor de tweede generatie mogelijk.

THIOCRETE® heeft alle kenmerken voor eeuwig hergebruik zonder kwaliteits- of prestatieverlies en is dus een perfect circulair materiaal.

Video Recycling ThioTrack

• Wil je zelf THIOCRETE® produceren?

Vraag ons meer informatie over de licentieovereenkomst. De  ingenieursdiensten van De Bonte Group kunnen je begeleiden door de innovatieve technologie wereldwijd over te dragen.

• Zijn er al productiesites operationeel?

Er zijn meerdere sites in België en Polen waar THIOCRETE®-producten in productie zijn. Contacteer ons voor meer informatie.

• Welke producten werden reeds ontwikkeld in THIOCRETE®?

Rioolelementen, spoorwegliggers en contragewichten zijn de producten die De Bonte Group vandaag op de markt brengt in THIOCRETE®. Verder onderzoek en ontwikkeling zijn bezig voor een groot aantal andere toepassingen.

• Wat doe ik met zwavelbetonresten?

THIOCRETE® is 100% circulair en hoort terug bij de fabrikant terecht te komen. Die gaat het opnieuw als een primaire grondstof aanwenden in de productie van nieuwe materialen.  THIOCRETE® is immers geen afvalstroom, maar wel een primaire reststroom. Afvoer van resten zwavelbeton naar een breekinstallatie, al dan niet gecombineerd met ander puin, is om die reden te vermijden. Mochten er toch kleine hoeveelheden door een breekinstallatie tot breekpuin vermalen worden, dan levert dit geen problemen op voor het milieu of de volksgezondheid.

• Welke producten warden reeds ontwikkeld in zwavelbeton of THIOCRETE®?

Tot het huidig gamma producten vervaardigd uit THIOCRETE® behoren de THIOTRACK® – spoowegdwarsligger en THIOTUBE® -rioleringsbuizen. Ook counterweights behoren tot het gamma mbt de spoorweginfrastructuur. Ook andere producten zijn nog volop in ontwikkeling.

THIOCRETE® nieuws

Meer weten?

Neem contact op met één van onze experten.