Home 9 Innovaties 9 THIOTRACK

Sporen naar de toekomst met 100% circulaire dwarsliggers!

Met de THIOTRACK®-spoorwegdwarsliggers uit zwavelbeton kan je als spoorbeheerder gerust zijn. Enerzijds voldoen deze circulaire dwarsliggers aan al de functionele en technische eisen zoals voorgeschreven in de van toepassing zijnde normeringen en technische specificaties. Daarnaast heeft het zwavelbeton een zeer lage impact op zowel het klimaat als het milieu. Een industriële én groene revolutie!

Waarom kiezen voor een THIOTRACK®-spoor?

EEN DUURZAME KEUZE

100% circulair

Zwavelbeton kan, door het te smelten op 135°C, opnieuw naar zijn vloeibare vorm gebracht worden. Op die manier kan je bij de THIOTRACK®-dwarsligger het zwavelbeton perfect scheiden van de geïntegreerde componenten zoals staal. Zowel het beton als de andere componenten kunnen nadien oneindig hergebruikt worden in een identieke of nieuwe toepassing, zonder enige vorm van kwaliteit- of prestatieverlies. Deze circulariteit kunnen we garanderen door enkel primaire en hoogwaardige grondstoffen te gebruiken.

Geen waterverbruik

Voor de productie van zwavelbeton wordt geen druppel water verbruikt. Noch als grondstof, noch als proceswater tijdens de productie (bijvoorbeeld voor afkoeling). Niet onbelangrijk, want water wordt steeds schaarser en kostbaarder.

Icoon Hogesterktebeton

Lange levensduur

Aangezien de dwarsliggers geen water absorberen, dankzij het hydrofobe karakter, blijven de fysische, mechanische en chemische eigenschappen van het product 100% behouden. Een lange levensduur is dus gegarandeerd.

 

Lage CO2-uitstoot

De CO2-uitstoot van het THIOCRETE® productieproces is uitzonderlijk laag in vergelijking met conventioneel cementbeton en andere veelgebruikte materialen zoals staal, keramiek en kunststof. Er is een emissiereductie van 50-80% dankzij het vermijden van cement en het energiezuinige productieproces.

Onschadelijk voor de omgeving

Uit onderzoek blijkt dat de gebruikte grondstoffen geen toxische stoffen bevat en niet uitlogen. De diverse vormen van elementair zwavel zijn ook onoplosbaar in koud en warm water. Door zijn hydrofobe gedrag is zwavel zelfs in staat om vervuilende grondstoffen te binden en hun uitloging te voorkomen.

Met THIOTRACK® maak je het verschil !

Ontdek hier meer over ons THIOTRACK® gamma

EEN TECHNOLOGISCH WONDER

Hoge sterkte

Hydrofoob

Thermisch resistent

Brandbaarheid

Waterdicht

Trillingsweerstand

Veelgestelde vragen

• Wat is de CO2-uitstoot van zwavelbeton?

In zwavelbeton worden cement en water vervangen door zwavel. Daardoor ligt de CO2-uitstoot van een THIOTRACK®-dwarsligger meer dan 50 % lager dan die van een traditionele cementbetonnen dwarsligger.

• Hoe sterk zijn de THIOTRACK®-spoorwegdwarsliggers?

Zwavelbeton is een hogesterktebeton dat zeer goed bestand is tegen wisselbelastingen (‘fatigue’). Om dit te weten te komen, voerden spoorwegbeheerders verschillende Europese accreditatietests uit op de THIOTRACK®-elementen. Daaruit blijkt dat onze dwarsliggers uit zwavelbeton voldoen aan alle voorgeschreven functionele en technische eisen.

• Wat is een 100% circulaire THIOTRACK®-spoorwegdwarsligger ?

Zwavelbeton kan, door het te smelten op 135°C, opnieuw naar zijn vloeibare vorm gebracht worden. Daardoor kan je bij de THIOTRACK®-ligger het zwavelbeton perfect scheiden van de geïntegreerde componenten zoals staal. Zowel het beton als de andere componenten kunnen nadien oneindig hergebruikt worden in een identieke of nieuwe toepassing, zonder enige vorm van kwaliteit- of prestatieverlies. Deze circulariteit kunnen we garanderen door enkel primaire en hoogwaardige grondstoffen te gebruiken.

• Biedt de THIOTRACK®-dwarsligger een oplossing voor de (toekomstige) schaarste aan grondstoffen?

Ja, dankzij zijn 100% circulaire karakter. Op het einde van de levensduur kan je de primaire grondstoffen hergebruiken voor de productie van een nieuwe dwarsligger.

 

• Hebben de THIOTRACK®-dwarsliggers al accredities op zak?

Ja. THIOTRACK® verkreeg de technische accreditatie van de Belgische spoorwegmaatschappij Infrabel (2019) en van de Franse spoorweg-maatschappij SNCF Réseau (2022).

• Zijn er al THIOTRACK®-dwarsliggers verkocht?

In 2020 heeft de Belgische spoorwegmaatschappij Infrabel 200.000 THIOTRACK®-dwarsliggers besteld. Die zullen gedurende acht jaar, met een snelheid van 25.000 stuks per jaar, worden geproduceerd. De eerste ‘groene’ dwarsliggers werden eind 2022 op het spoor geplaatst. Met dit project besparen we de wereld 6.000 ton CO2!

 
• Welke producten worden nu gemaakt uit zwavelbeton of THIOCRETE®?

De Bonte Group bracht al rioolelementen, spoordwarsliggers en contragewichten uit zwavelbeton op de markt. Andere toepassingen zijn in ontwikkeling en worden verder onderzocht.

• Wat moet ik doen als ik zelf THIOCRETE® wil produceren?

Contacteer ons voor meer informatie over de licentieovereenkomst. Onze ingenieursdiensten kunnen je begeleiden in het proces.

THIOTRACK® Nieuws

De Bonte Group Trots Bekroond met Erkenningsprijs Duurzaam Ondernemen door VOKA Vlaanderen

Datum: 14 Juni 2023 Plaats: Palmarium UGent In een feestelijke ceremonie heeft De Bonte Group de prestigieuze erkenningsprijs voor duurzaamheid in ontvangst mogen nemen, toegekend door VOKA Vlaanderen. Dit eervolle moment markeert een erkenning van onze toewijding aan duurzaam ondernemen en de voortdurende inspanningen om een positieve impact op mens en milieu te hebben. Uitzonderlijke Prestaties Gewaardeerd Met trots behoort De Bonte Group tot de 92 geselecteerde bedrijven die deze onderscheiding hebben ontvangen. De erkenningsprijs van VOKA Vlaanderen benadrukt niet alleen onze buitengewone prestaties op het gebied van duurzaamheid, maar ook onze toewijding aan innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaamheid als Leidraad Deze erkenning weerspiegelt onze voortdurende inzet om duurzaamheid te integreren in al onze bedrijfsprocessen. Van milieuvriendelijke productiemethoden tot het stimuleren van een gezonde werkomgeving, we streven ernaar om niet alleen te voldoen aan, maar ook te overtreffen aan de hoogste normen voor duurzaamheid. ‘Survival of the most sustainable’ VOKA Charter Duurzaam Ondernemen De Bonte Group is er trots op een actieve deelnemer te zijn aan het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen. Deze erkenning door VOKA Vlaanderen benadrukt niet alleen onze individuele inspanningen, maar ook onze betrokkenheid bij een bredere gemeenschap van bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid. Het VOKA […]
lees meer

Sporen naar de toekomst met 100% circulaire dwarsliggers

Primeur aan het treinstation van Jemappes (Henegouwen)! Want daar plaatste Infrabel de eerste 12.000 van onze innovatieve THIOTRACK-dwarsliggers op het spoor. In totaal zullen er in het hele land zo’n 200.000 gelegd worden. Wat maakt deze dwarsliggers uit zwavelbeton zo duurzaam en klimaatvriendelijk? Dat vertellen Denis Coppieters (CEO THIOTRACK bij De Bonte Group) en Emmanuel Heylen (Ingenieur bij Infrabel) in ons filmpje:  
lees meer

Wereldprimeur voor Infrabel!

Infrabel is de eerste die de dwarsliggers van zijn netwerk “groen” maakt. Geleidelijk aan zal het cement, waar dwarsliggers traditioneel van gemaakt zijn, vervangen worden door nieuwe dwarsliggers gemaakt van zwavelbeton. Aangezien Infrabel zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen, was het voor de infrastructuurbeheerder ook belangrijk dat er, naast prijs, ook gekeken werd naar het product dat de grootste voordelen biedt voor de planeet. De groene dwarsliggers zullen gedurende 8 jaar, in een tempo van 25.000 stuks per jaar worden geproduceerd. Met dit project besparen we de wereld 6000 ton CO2! Op 6 maart 2021 werden de eerste ‘groene’ dwarsliggers in het spoor gelegd te puurs in aanwezigheid van CEO Infrabel Benoît Gilson en Minister van mobiliteit Georges Gilkinet. De nationale pers was voltallig aanwezig. Bekijk de reportage van het Eén journaal hier. Datum: 10 maart 2021
lees meer

Meer weten?

Neem contact op met onze expert