Home 9 Innovaties 9 Thiocrete

100% circulair zwavelbeton met respect voor de planeet én het klimaat!

De Bonte Group is continu op zoek naar innovatieve en duurzame oplossingen. Dit resulteerde in de ontwikkeling van een nieuw revolutionair type beton: zwavelbeton of THIOCRETE® (‘thio’ is zwavel in het Grieks en ‘crete’ komt van concrete, wat beton betekent in het Engels). In dit beton worden cement en water vervangen door zwavel als bindmiddel.

De eigenschappen van dit materiaal zijn verbluffend. Zwavelbeton is zuurbestendig en het combineert de robuustheid van beton met een zeer lage milieu-impact en perfecte circulariteit. Daarnaast kan je het oneindig, laag-energetisch smelten en hergebruiken. Het heeft ook een extreem lage CO2-uitstoot.

Wie gebruikmaakt van de toepassingen in THIOCRETE® of circulair zwavelbeton levert een bijdrage aan de ecologische transities die resoluut zijn ingezet. Met THIOCRETE® ben je klaar voor de toekomst.

Een duurzame keuze

100% circulair
De productie van zwavelbeton is een fysisch proces van smelten en stollen dat zich oneindig kan herhalen. Hierdoor is zwavelbeton 100 % circulair en eindeloos te hergebruiken in een identieke toepassing. De perfecte circulariteit wordt ook gegarandeerd door uitsluitend primaire en hoogwaardige grondstoffen te gebruiken.

Geen waterverbruik
In zwavelbeton worden water en cement vervangen door zwavel. En ook tijdens het productieproces wordt geen druppel water verbruikt. Noch als grondstof, noch als proceswater tijdens de productie (bijvoorbeeld voor afkoeling). Niet onbelangrijk, aangezien water steeds schaarser en kostbaarder wordt.

Lange levensduur
Omdat zwavelbeton hydrofoob is, en er dus geen water kan indringen, is het fysisch zeer stabiel. Het zuurbestendige en waterafstotende karakter garandeert, samen met de hoge mechanische sterkte van het materiaal (sterkteklasse 160), een zeer lange levensduur, ook in de meest extreme omstandigheden.

Lage CO2-uitstoot
De CO2-uitstoot van het THIOCRETE®-productieproces is uitzonderlijk laag ten opzichte van het klassieke cementbeton en andere courant gebruikte materialen zoals staal, keramiek en kunststof. Zo is er 50 tot 80% minder uitstoot door het vermijden van cement en het laag-energetisch productieproces.

Onschadelijk voor de omgeving
Zwavelbeton bevat geen toxische stoffen en loogt niet uit. De diverse vormen van elementair zwavel zijn ook onoplosbaar in koud en warm water. Door zijn hydrofoob gedrag is zwavel zelfs in staat om verontreinigende grondstoffen te binden en uitloging ervan te vermijden.

EEN TECHNOLOGISCH WONDER

Zuurbestendig

Hoge sterkte

Hydrofoob

Thermisch resistent

Brandbaarheid

Waterdicht

Slijtvastheid